06.03.2020

Problemi sa prostatom


Najčešći uzrok urinarne inkontinecije kod muškaraca je
uvećanje prostate. Uvećanje prostate je prirodni fenomen povezan sa starenjem. To je razlog mnogih problematičnih bolesti urinarnog sistema. Ako ste muškarac stariji od 45 godina i imate urinarnu inkontinenciju onda prostata može biti uzrok tome. Do nedavno se retko čulo za probleme sa prostatom. Nije mnogo ljudi govorilo niti se znalo za ovakve probleme, a nije se ni mnogo ni pisalo na ovu temu. Kada prosečan životni vek nije prelazio 50 godina, problem praktično nije ni postojao. Sa razvojem medicine, prosečni životni vek se povećao. Muškarci su postali svesniji svojih tela i uvećanje prostate je dospelo na vrh liste zdravstvenih problema kojih bi odrastao muškarac trebalo da bude svestan.

Koga se ovaj problem tiče?

Uvećanje prostate utiče na skoro celu mušku populaciju, međutim samo neki muškarci imaju simptome. Svaki muškarac stariji od 45 godina bi trebalo da proveri svoje zdravlje i da poseti lekara barem jednom godišnje.

Ako imate problema sa urogenitalnim sistemom neophodno je da posetite urologa. Ne zaboravite da rano postavljanje dijagnoze uvećanja prostate može spasiti vaš život. Nemar po tom pitanju može dovesti do raka prostate.

Kakva je priroda problema?

Prostata je normalno veličine kestena, ne boli kada se pritisne, elastična je i površina joj je glatka. Kako se prostata povećava, broj njenih ćelija raste, što pritiska uretru sužavajući njen lumen. Problemi sa mokrenjem nastaju usled ovog procesa sužavanja.

Takozvana opstrukcija izlaza bešike sprečava potpuno pražnjenje bešike, te stoga nastaju patološke promene struktura zidova bešike. Zaostala mokraća doprinosi razvoju infekcija urinarnog sistema ili nastanku kamena u bešici. Takođe može dovesti do slabljenja mišića bešike uzrokujući trajno curenje urina.

Najčešći simptomi uvećanja prostate:

IMAJTE NA UMU DA – ovi simptomi mogu ukazivati na prisustvo drugih bolesti – konsultujte se sa lekarom ako imate neki od gore navedenih.

Dijagnoza

Dijagnostikovanje uvećanja prostate se vrši prema standardima koje je utvrdio međunarodni komitet koji deluje pod potkroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Pregled treba da obuhvati:

Lečenje

Lečenje zavisi od stepena uvećanja prostate:

  1. U slučaju muškaraca kojima je dijagnostikovano benigno uvećanje prostate, ali nemaju druge simptome bolesti, savetuje se da prate i čekaju. Ovaj izraz označava širi preventivni tretman povezan sa posmatranjem rada prostate. Treba se pregledati jednom godišnje, izmeniti ishranu i slediti savete lekara.
  2. U slučaju da benigno uvećanje prostate uzrokuje problem sa urinarnim sistemom onda je vreme da razmislite o lekovima. Ova terapija je naročito efikasna u početnim stadijumima bolesti, kada su poremećaji relativno mali. Lekar pacijentu treba da objasni detalje takvog lečenja.
  3. Operacija se preporučuje u oko 10% slučajeva uvećanja prostate. Operacija uključuje uklanjanje prepreke uzrokovane povećanjem prostate.

Važno je upamtiti da – benigno uvećanje prostate ne predstavlja maligni tumor, međutim zanemarujući njegove znake i propuštanje terapije može dovesti do razvoja raka prostate.

Kako pomoći sebi?

 

 

Trudnoća i materinstvo

Trudnoća i materinstvo

Trudnoća i materinstvo su divni, ali osim svojih očiglednih prednosti imaju i nekoliko nedostataka.Urinarna inkontinencija je jedan od njih – javlja se kod čak 30% trudnica.

više
Uzroci UI kod muškaraca

Uzroci UI kod muškaraca

Najčešći uzroci urinarne inkontinencije kod muškaraca.

više

Širok asortiman upijajućih proizvoda za ljude kojima je potrebna pouzdana zaštita.

pogledajte proizvode

ODABERITE PROIZVOD ZA SVOJE POTREBE

Dobro odabran proizvod podrazumeva udobnost pacijenta i manji rizik od ozbiljnih dekubitusa, kao i manje posla za negovatelja. Odaberite proizvod uz našu pomoć.

ODABERITE PROIZVOD ZA SVOJE POTREBE

Odaberite pravu veličinu

Odabir prave veličine proizvoda je veoma važan. Pronalaženje odgovarajuće veličine je ključno pitanje za udobnost korisnika. U tu svrhu isprobajte alat koji olakšava odabir veličine.

Odaberite pravu veličinu