06.03.2020

Trudnoća i materinstvo

Trudnoća i materinstvo su divni, ali osim svojih očiglednih prednosti imaju i nekoliko nedostataka. Urinarna inkontinencija je jedan od njih – javlja se kod čak 30% trudnica .

Zašto se urinarna inkontinencija javlja tokom trudnoće?

Dnevna zapremina urina i učestalost mokrenja povećavaju se tokom trudnoće. U prvom i drugom trimestru povećava se zapremina urina tokom pojedinačnog pražnjenja bešike – u trećem trimestru zapremina se smanjuje, ali je potreba za odlaskom u toalet mnogo učestalija. Kapacitet bešike koju pritiska materica postepeno se smanjuje , a zapremina urina koja puni uretere se povećava. Štaviše, dve trećine žena u završnoj fazi trudnoće imaju potrebu za noćnim mokrenjem .

Najčešći tip inkontinencije tokom trudnoće je stres inkontinencija . Razvija se u trećem trimestru kada je materica najveća. Inkontinencija obično podrazmeva gubitak nekoliko kapi urina što je teško primetiti kada žena često menja higijenske uloške, ali ponekad problem može biti ozbiljniji. 

Obim hormonalnih promena i veličina posteljice tokom trudnoće su takvi, da to predstavlja ogromno opterećenje za ceo organizam. Beba tokom rasta proširuje zidove materice zauzimajući čitav raspoloživi prostor u abdomenu. Drugi organi moraju da se “odreknu” svog mesta. Oni se pomeraju nazad i sada, pritisnuti unutar abdomena, moraju da funkcionišu pod mnogo težim uslovima. Beba sve više gura i šutira i može povremeno da pogodi bešiku. Dešava se da je udarac toliko jak da oslabljeni mišići sfinktera popuste što dovodi do gubitka urina. Dodatno, bešika koja je pod pritiskom materice ima toliko malo prostora da trudnica oseća nagon za mokrenjem čak i kada je bešika napunjena sa malo urina.

Trudnoća je i period kada je usled promena na mukoznoj membrane urogenitalnog trakta, žena sklona infekcijama – i urinarnog sistema i intimnih delova. Ove infekcije mogu da uzrokuju nelagodnost prilikom mokrenja i mogu da povećaju broj epizoda gubitka urina.

 

Praktični saveti za buduće mame:

Šta se dešava nakon porođaja?

Posle porođaja organizam se vraća u stanje pre trudnoće . Hormonska neravnoteža i oslabljeni ili oštećeni mišići karlice mogu i dalje biti uzrok gubitka urina, ali to bi trebalo da postepeno opada i na kraju prestane.

 Trudnoća i materinstvo U slučaju većine žena simptomi urinarne inkontinencije nestaju u roku od 3 meseca od porođaja, ili nešto kasnije u slučaju žena koje su rađale nekoliko puta, ili koje su rodile dete težine preko 4 kg. U slučaju da inkontinencija ne opadne nakon šest meseci od porođaja, kada bi tenzija mišića trebala da bude u normali, preporučuje se da posetite urologa ili ginekologa i potražite medicinski savet. Lekar će vam pomoći da pronađete način za rešavanje vašeg problema.

Svaka trudnoća i porođaj dovode do slabljenja mišića dna karlice što otežava njihovo vraćanje u normalu. Teže, međutim, ne znači da je to nemoguće. Kegelove vežbe sistematski sprovedene već tokom trudnoće poboljšavaju stanje međunožnih mišića, mišića dna karlice i urogenitalne dijafragme, istovremeno poboljšavajući efikasnost sistema za zatvaranje uretre.

Praktični saveti za nove mame:

Pogledajte zašto je vredno koristiti Seni Lady uloške za inkontinenciju.

 

Menopauza

Menopauza

Menopauza (klimaks) je prirodni proces koji se dešava svakoj ženi. Označava kraj menstruacije što je posledica smanjenja hormonske funkcije jajnika.

više
Odabir pravog proizvoda

Odabir pravog proizvoda

Odabir pravog proizvoda je veoma važan, jer će od toga zavisiti udobnost korisnika.

više

Širok asortiman upijajućih proizvoda za ljude kojima je potrebna pouzdana zaštita.

pogledajte proizvode

ODABERITE PROIZVOD ZA SVOJE POTREBE

Dobro odabran proizvod podrazumeva udobnost pacijenta i manji rizik od ozbiljnih dekubitusa, kao i manje posla za negovatelja. Odaberite proizvod uz našu pomoć.

ODABERITE PROIZVOD ZA SVOJE POTREBE

Odaberite pravu veličinu

Odabir prave veličine proizvoda je veoma važan. Pronalaženje odgovarajuće veličine je ključno pitanje za udobnost korisnika. U tu svrhu isprobajte alat koji olakšava odabir veličine.

Odaberite pravu veličinu