06.03.2020

Mokrenje u krevet - mogući uzroci?

Šta je mokrenje u krevet?

Noćna enureza, poznata i kao mokrenje u krevet je termin za dečije nevoljno mokrenje u snu, kada je dete sposobno da kontroliše svoje fiziološke funkcije tokom dana. Obično, kada se problem javlja i posle pete godine života smatra se medicinskim stanjem. Ako se mokrenje u krevet dešava manje od tri puta nedeljno imamo problem sa primarnom noćnom enurezom.

Koga može zabrinuti mokrenje u krevet?

Mokrenje u krevet je često kod dece, i osim alergijskih bolesti, to je najčešći hronični zdravstveni problem u detinjstvu. Češće je kod dečaka nego kod devojčica, a problem prolazi sa godinama.

Mokrenje u krevet

  • Primarna enureza – povezana sa urođenim bolestima deteta i poremećajima.
  • Sekundarna enureza – vraćanje na noćno mokrenje nakon šest meseci bez ikakvih problema.
  • Monosimptomatska – jedina disfunkcija.
  • Polisimptomatska – javlja se sa drugim simptomima kao što su nestabilnost bešike, hitan nagon za mokrenjem ili poliurija.

Šta je uzrok mokrenja u krevetu?

Osim opštih uzroka mokrenja u krevet u detinjstvu, ovaj poremećaj može imati sledeću pozadinu:

Mokrenje u krevet nije samo fiziološki problem. Dete koje ima problem sa enurezom postaje sve više i više frustrirano i ne razume šta se dešava. Problem postaje sve teži kako dete raste. Ponekad čak ni roditelji ne mogu da reše problem. Jutra u porodicama gde deca mokre u krevet su stresna i neprijatna. Kako pomoći?

Dijagnoza i lečenje

Svako dete sa urinarnom inkontinencijom treba da pregleda doktor. Postoje određeni testovi koje treba sprovesti da bi se postavila prava dijagnoza. Možda je mokrenje u krevet uzrokovano izlečivom bolešću – nakon rešavanja takvog zdravstvenog problema, neprijatne noći mogu postati prošlost.

Uobičajeno isptivanje koje se vrši radi uspostavljanja dijagnoze

Lekar bi trebalo da objasni razloge mokrenja u krevet detetu i njegovim roditeljima. Lekar takođe treba da navede šta se može učiniti za lečenje takvog stanja. Veoma je važno da dete razume i prihvati predloženi tretman. Što bolje dete sarađuje sa roditeljima i lekarom, veće su šanse za ograničavanje ili čak eliminisanje epizoda mokrenja u krevet.

Šta lekar može da predloži?

1. Nefarmakološki tretman

Uglavnom se zasniva na treningu bešike – prvo tokom dana a posle i tokom noći; trening može da traje i do nekoliko nedelja.

2. Farmakološki tretman

Može trajati i do nekoliko meseci. Izbor leka je usmeren na jedan od sledećih ciljeva:

Može se reći da je tretman uspešan ako je broj noćinih mokrenja smanjen za 90%.

 

Invalidnost kod dece

Invalidnost kod dece

Veoma je teško iskustvo kada imate dete sa hendikepom u porodici. To je donekle revolucija za svakog člana porodice. Roditelji ne očekuju da će im dete patiti od neke bolesti i raduju se trenutku rođenja. Ponekad, ne znaju šta da rade kada saznaju za to.

više

Širok asortiman upijajućih proizvoda za ljude kojima je potrebna pouzdana zaštita.

pogledajte proizvode

ODABERITE PROIZVOD ZA SVOJE POTREBE

Dobro odabran proizvod podrazumeva udobnost pacijenta i manji rizik od ozbiljnih dekubitusa, kao i manje posla za negovatelja. Odaberite proizvod uz našu pomoć.

ODABERITE PROIZVOD ZA SVOJE POTREBE

Odaberite pravu veličinu

Odabir prave veličine proizvoda je veoma važan. Pronalaženje odgovarajuće veličine je ključno pitanje za udobnost korisnika. U tu svrhu isprobajte alat koji olakšava odabir veličine.

Odaberite pravu veličinu